Hvordan velger jeg riktig hekk?

Liguster-hekk i Norge

Det finnes vel strengt tatt bare to typer folk i Norges hekk-verden: Thujafolket og ikke-thujafolket, for ikke å si aldri thuja-folket. Du vet selv hvilken gruppe du tilhører.

Siden du fortsatt henger på, får vi regne med at du hører med til ikke-thuja-kategorien, eller at du ihvertfall ikke vurderer å plante en thuja-hekk fordi det er så mange av den i nabolaget.

Allikevel vil du gjerne ha en fin, tett hekk, som i tillegg godt kan være litt nabo-avstøtende utover vinteren. Du vil ikke ha nåletre, men en hekk som har nåletreets egenskaper selv om den har blader.

Er det i det hele tatt mulig i Norge?

Ja og atter ja! Får vi presentere: Liguster. Den stentøffe hekken. Den vakre hekken.

Superhekken.

Liguster heter «privet hedge» på engelsk

Leser du av og til detektivhistorier, type Agatha Christie eller PD James, på engelsk? I sånne historier spiller ofte hekker en fremtredende rolle, og det er bestandig samme type hekk: Privet hedges.

Riktig – det er liguster! Skinnende grønn, ugjennomstrengelig som en slottsmur, og vitne til mange mord-mysterier.

Jo, men…sør-England! Syklende postbud! Inspector Morse! Miss Marple! Sier du. Sirlig klippede hekker som omkranser rosebekledte dukkehus i landsbyer i et så å si vær-løst land! Hvordan skal ligusteren klare den barske norske hverdagen med vanvittig vær, sprengkulde, tele i bakken mens vårsolen steker, dunger med snø, fallende istapper, sludd, piskende regn og alt det andre?

Liguster trives godt i Norge

Tro det eller ei, liguster har alt som skal til for å trives i Norge: Den tåler saltdrev, skygge, sol, regn, snø, lange vinternetter, ja til og med veiforurensning. Det eneste den ikke orker er å stå til knes i leire, men hvem gjør vel det?

Ligusteren gir ly for vinden både for deg når du skal diske opp med et herlig måltid i hagen, og for blomstene dine.  Den kan klippes i alle fasonger og, med litt stell og hyppig stussing, blir etter få år som en utendørs vegg. Ja, den vil rett og slett se ut som den gjør på bilder og film! Det er det ikke mange produkter som gjør.

I juni-juli blomstrer ligusteren med små, hvite, velduftende blomster, som blir til sorte bær hvis den får stå uklippet. Men disse bærene er giftige, så det er kanskje like greit hvis de ikke får lov til å vokse ut.

Liguster kan være en vintergrønn hekkplante

I svært milde vintre som dem vi finner på sør-og vestlandskysten, kan ligusteren faktisk beholde bladene mesteparten av vinteren. Null innsyn! Og nevnte vi at den vokser fort, og er nøysom? Det eneste den krever er litt god matjord og rikelig tilgang på vann, så er den i gang. God drenering skader ikke, men det gjelder jo nær sagt alle planter.

 Og for å spare deg selv mange turer med vannkannen eller hageslangen, kan du legge ut en dryppslange hvor alt du trenger å gjøre er å åpne kranen, og huske å stenge den igjen etter en time eller så. Men hvor, spør du. Hvor skal jeg kjøpe dryppslange? Ta det rolig, alt det der kan vi fikse for deg.

Kjøp liguster direkte fra planteskolen

Liguster kjøper du enklest direkte fra produsenten gjennom  Hekkplanter.com og Vestlandshekk som tilbyr to typer Liguster: Vinterliguster (ligustrum ovalifolium) og Liguster Liga (ligustrum vulgare). Den vakre og populære Vinterliguster med sine store, skinnende blader og vinnende vesen passer nok strengt tatt best på Sør-og Vestlandet, og vi anbefaler ikke denne planten for sprengkalde innlandsstrøk. Det går imidlertid an å få dem til å trives i innlandet, men det krever endel ekstra innsats. Du må dekke over både røttene og selve plantene med bark-duk, gamle t-skjorter eller striesekker før kulden begynner å bite som verst. Dette kan lett bli strevsomt hvis du har 95 meter med hekk.

Liguster Liga er mer hardfør, om ikke fullt så slående vakker og skinnende som Vinterligusteren. Den trives over alt, kan brukes til alt, liker sol, skygge, orkan, iskaldt regn, og alt det andre herlige været Norge har å by på.

Barrotsplante er rimeligst

Kjøper du den som barrotsplante er Liguster en meget rimelig hekk som du har råd til å plante hundrevis av meter av; ingen høy pris å betale for å holde naboen og andre nysgjerrige forbipasserende ute.

Hekkplanter.com leverer til døren, og hjelper gjerne til med plantingen også. Ønsker du en fin, utendørs «vegg» som ikke tilhører nålefamilien er Liguster hekken for deg.

 

Høyde Som hekk opp til 220 cm
Priser 39 kr (barrotsplanter) til 659 kr (ferdighekk)
Skjerming Vinterliguster er vintergrønn, liguster liga delvis vintergrønn

Liguster kjøper du enkelt direkte fra planteprodusenten gjennom for eksempel Hekkplanter.com (har et bredt sortiment i liguster), Oslo ferdighekk (ferdigvokste hekkplanter) eller Vestlandshekk (leverer hekk på Vestlandet).

Les mer om hjelp til planting av Liguster her og vår planteveiledning hvis du ønsker å plante selv her.