Stell av ligusterhekk

Er det vanskelig å vedlikeholde en ligusterhekk?

Naboen har gått, og du er alene med hekken. Kjenner du deg kanskje litt overveldet?

Det er det ingen grunn til. Selv om ligusteren er kongen blant hekker, er den både nøysom og lydig. I første omgang vil den bare ha litt vann, og så kan du gå og legge deg og lese alt om liguster, både Vinterliguster og Liguster Liga. Her er noe av det du finner ut bare ved et par velplasserte klikk:

Mange fine nettsider om liguster på norsk, dansk og engelsk

Det formelig kryr av nettsider med råd og vink om hagestell på norsk, dansk og selvsagt engelsk. Danskene er nesten like ihuga hekk-gærne som engelskmennene. På engelsk heter liguster som nevnt privet hedge og på dansk Ja, nu ska’ vi lige ha’ en lille ligusterhæk. skat.

Hagefolk er kjent for å være snille og gavmilde folk som gjerne deler sin kunnskap med andre, og på nettsidene bugner det av råd og vink, og lange, velutformede svar på folks spørsmål. Du kan også ta deg en tur rundt i nabolaget og se om du ser noen fine ligusterhekker der. Alle liker å snakke om hekkene sine, så det er ikke noe flaut å gå og ringe på og slå av en prat og be om råd og vink.

Klipping av ligusterhekk

Liguster er en av de hekktypene som kan klippes i nær sagt alle fasonger. Du kan klippe den med runde, myke kanter eller med rette, harde kanter, du kan klippe den så den ser ut som en fotball, eller som Titanic, eller Notre Dame … kort sagt. Liguster er som poteten, den kan brukes til alt.

Hvis du har en lang hekk, er det kanskje greit å investere i en elektrisk hekk-saks. De finnes både med oppladbart batteri og ledning.

Det lønner seg å klippe av nyskuddene hvert år. Da vokser faktisk hekken fortere og blir raskere tett. Du bør også passe på å stusse lange stengler som «forviller seg» bort fra moderhekken. Jo mer du stusser, desto tettere blir hekken. Jo, det lyder rart, men det er sant. Planter bruker mye energi på å sende ut lange stengler, så når du klipper dem, kan planten konsentrere seg om å lage flere grener, blankere blader… og blomster.

Vinterliguster er en blomstrende hekkplante

Hvis du ikke klipper hekken drastisk men lar den vokse seg litt vill (pass likevel på å stusse lange stengler) vil du nemlig få se både små hvite blomster om våren, og deretter bær som blir sittende på planten utover høsten og vinteren.