Barrot, potte eller med klump?

Hva er egentlig forskjellen på barrot og planter i potte eller med jordklump?

OK! Vi skal ikke lyve. Når du går inn på nettsiden til for eksempel  hekkplanter.com og ser på bildene av Liguster, enten det er Vinterliguster (passer best i mildere strøk) eller Liga, som passer så å si over alt, vil du se noe som mest av alt minner om en ugjennomtrengelig grønn middelaldermur som du kan kjøre traktor oppå.

De bildene er IKKE Liguster med barrot dagen etter utplanting, altså. 

For å få en sånn tykk mur, må du nok vente et par år. Du kan se hvordan Liguster barrotsplanter ser ut  etter utplanting om våren på bildene under.

Som du ser, er det relativt spinkle kvister, men allerede et par  måneder etter planting er det godt med blader og så å si null innsyn. Barrotsplanter etablerer seg nemlig ofte raskere enn planter med jordklump. Når plantene blir levert med nakne røtter, slipper de å bruke måneder på å kjempe seg ut av den hardpakkede jordklumpen, men kan konsentrere seg om å etablere seg i sitt nye hjem med en gang du har satt dem i jorden.

Barrotsplanter har mange andre fordeler også. For det første er de jo mye rimeligere både i innkjøp og transport, de veier mindre og er lettere å håndtere, og du kan se hvordan alle røttene ser ut, at de er friske og ikke råtne, døde eller med snegle-egg. Barrotsplanter bestiller du hos Hekkplanter.com som har Norges største utvalg.

Dessuten får barrotsplanter, når de blir tatt opp av jorden på planteskolen, hele rotsystemet sitt med seg på turen sitt nye hjem.

Det får ikke planter med jordklump, dessverre. Jo høyere en plante blir, desto lengre blir røttene, så når røttene til jordklumpsplantene skal pakkes inn i jordklumpnettet sammen med den jorden den har tilbragt sitt liv i, må rot-endene klippes av.

Ønsker du en høy hekk som skjermer umiddelbart etter planting bør du velge ferdighekk. Ferdighekk er store og kraftige planter i opp til 8 år har har blitt stelt på planteskolen. Ferdighekk bestiller du enkelt hos Oslo Ferdighekk.