Dyrene i Liguster-skogen

Dyr elsker Liguster

Når vi sier «Ligusterens vidunderlige verden», så er det sannelig ikke tull!

Ligusteren er virkelig en verden helt for seg selv. En hemmelig verden full av fugler og dyr.

Vi mennesker liker jo godt å breie oss litt, men med økende hus- og veibygging følger ofte dårligere levevilkår og mindre tumleplass for små firbente og bevingede kreatur.

Hjelp Norges fauna med en liguster-hekk  

En fin, tett hekk kan ofte være et godt alternative eller erstatning for skog og mark, og ingen hekker slår ligusteren når det gjelder å tilby gode, trygge hjem for hekkende fugler, pinnsvin, markmus og andre utsatte arter, i tillegg til insekter, som sommerfugler. Selv ikke de morderiske kattene klarer å ta seg inn blant virvaret av grener og det tette bladverket som ligusteren tilbyr.

La bær og blomster vokse til glede for dyr

Ligusteren er den tetteste av hekkplantene våre med unntak av thuja og andre nåletrær, men der kan jo ingen bo.

Hvis du lar ligusteren vokse litt «vilt» og bare stusser de lengste stenglene, vil du få se fine blomster og senere bær på plantene. Begge deler gir god næring til dyr og fugler.

Hjelp pinnsvin, klipp plen om dagen

Hvis du likevel skal klippe drastisk, bør du klippe sånn at hekken er smalest øverst for å gi lys og luft til de nederste grenene, og for at pinnsvinene skal få mest mulig ro.

Og OBS! Hvis du har plen som skal klippes, enten for hånd eller med robotklipper, bør du gjøre det midt på dagen når pinnsvinene ikke er aktive. Når kvelden kommer, titter pinnsvinet frem, litt treg og ikke så veldig smart, og da er det fort gjort at det blir et blodbad.

 

Bli elsket av dyr

I det hele tatt, hvis du vil bli populær i dyreverdenen vil jeg si: Mindre plen, flere busker, blomster og hekker! Det skaper liv, spenning og dynamikk i hagen din.  Hvem vet, kanskje en hage full av ville og tamme vekster vil gjøre deg mere populær i menneskeverdenen også. For hvor vil du heller bli servert en duggfrisk, eh, kaffe – under en pergola omgitt av lavendel og blomstrende liguster, eller på en øde asfalt-plass?